Om fredningen af Strib nordstrand i 1930

 

 
 
 
 

                                                                                             Middelfart Venstreblad
                                                                                                 den 14. December 1936.
De havde glemt
     at se efter Fredningskendelsen.
En stort opsat Aktion paa Strib, som endte med - ingenting.
   
To Mænd paa Strib, Chr. Nielsen, »Linden«, og Bogholder Viggo Andersen, havde klaget til Statsministeriet over Vejlby Sogneraad, fordi dette havde anbefalet et af Murermester Olsen, Strib, fremsendt Andragende om Udstykning af en Grund ved den saakaldte Slotsbanke. Da »gl. Slot« var fredet, mente de to Herrer, kunde det ikke være lovligt at udstykke det omtalte Areal.
   Og et stort Apparat blev stablet paa Benene - der manglede blot, at Stats-minister Stauning var kommet og personlig havde revset det slemme Sogneraad. Ministeriet nøjedes med at sende Sagen til Erklæring i det lokale Fredningsnævn, og i Dag var dette, da taget til Strib.
   Klagerne og den indirekte anklagede tilsagdes og indfandt sig . Situationen var højtidelig. De to Herrers Skrivelse, der fremlagdes, var ikke just holdt i blide Vendinger. Den krævede slet og ret Sogneraadet for Ribe Ret.
    Men ak ! Deraf blev der alligevel slet intet. Da Fredningsnævntes Formand læ-ste Overfredningsnævnets Kendelse op, viste det sig nemlig, at der i denne vel var paabudt Fredning for »gl. Slot«, men med den tilføjelse, at netop den her om-handlede Grund maatte bebygges med et straatækt Hus.
Dette har naturligvis været Sogneraadet fuldt bekendt hele Tiden, og i Overensstem-melse hermed havde det da ogsaa anbefalet Udstykningen. At de to Klagere ikke forud for deres velmente Forsøg paa at faa Sogneraadet »klapset fors-varligt af« havde gjort sig den Ulejlighed at læse Kendelsen eller - spørge Sogneraadet - kunde jo kun de selv gøre for.
  Nu maatte de erklære sig til-freds med den af Sogneraadet trufne Afgørelse, erken-de, at alt var i sin fulde Orden !
   Og Bevistheden om at have ulejliget selve Statsministeriet og foraarsaget et Frednings-nævnsmøde til paa Strib kan formentlig ikke være dem til stor Trøst.

                                                                 Middelfart Venstreblad
                                                                                            den 23. December 1941

Kystsikringen ved Strib Strand  skal fremmes.
Efter den i Gaar afsagde Kendelse skal otte Lodsejere og Sogneraadet deltage i Udgifterne til Sikringsarbejdet.

    Sagen angaaende en Sikring af Strib Nordstrand har nu faaet en positiv Udgang, idet Landvæsenskommissionens Kendelse. der blev afsagt i Gaar Eftrmiddags, gik ud paa, at Sagen skal fremmes efter den af Civilingeniør Kofod, Middelfart, udarbejdede Plan, og ved Kendelsen Bestemtes det endvidere, at de syv Lodsejere, der har Strandgrunde paa den paagældende ca. 200 Meter lange Kyststrækning, der skal deltage i Udgifterne sammen med Vejlby Sogneraad, der som Ejer af Stien oppe paa Banken findes Medinteresseret i en Sikring af Kystlinien, saa Skrænten ikke skrider ud,Sikringen omfatter som omtalt Strækningen fra Hvilehjemmet »Pnuel« til Representant Pinborgs Ejendom og gaar ud paa Opførelse af en Langhøfde hele Stræk-ningen fire Meter fra Skræntens Fod samt otte Høfder vinkelret paa Skrænten, hver af 20 Meters Længde, hvilket er anslaaet til at koste 5000 Kr.
    Ved Kendelsen fordeles Udgifterne saaledes i Forhold til Lodsejernes Interesser i Fredningen: »Pnuel« 12 Procent, Frelsens Hær 12 Procent, Direktør Ravn 12 Procent, Grosserer N.P, Rasmussen, der var Rekvirent i Sagen, 28 Procent, Frk. Kemp 5 Procent, Overlæge Schrøeder 14 Procent, Repræsentant Pindborg 2 Procent og Vejlby Kommunen 15 Procent, Desuden skal Sogneraadet i Henhold til sit givne Tilsagn forestaa Arbejdet med Kystsikringen og skal staa i Forskud med Betalingen for Arbejdet.